Afro_Vibes Festival

Festival

Afro_Vibes bestaat 20 jaar en dat wordt gevierd met een uitgebreid programma van hedendaagse dans, muziek, theater en design uit Afrika. Afrovibes laat de actualiteit van het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Het festival is van 3 t/m 13 oktober in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en brengt 10 dagen lang gevarieerde voorstellingen uit o.a. Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda en Congo.

Het festivalthema is Speak Truth to Power. Onze huidige wereld kent een overdaad aan informatie. Is het begrip waarheid een illusie geworden in een wereld waarin ‘fake news’ en gemanipuleerde feiten de realiteit overstemmen en bestaande stereotypen versterken? Dit thema werd gekozen als artistiek weerwoord op de huidige tijd waarin wereldwijd in verschillende maatschappijen de machtsstrijden dagelijks in het nieuws te zien zijn. Vrouwen die zich verenigen voor gelijkheid en tegen seksueel geweld, nieuwkomers en migranten die hun positie moeten verdedigen en online media en nieuwszenders die ingezet worden als blik naar de wereld, maar ook voor propaganda en fake nieuws zorgen. Afro_Vibes curator Jay Pather heeft samen met programmeur Katy Streek een zorgvuldige selectie gemaakt van het beste van de kunst en cultuurscene uit Afrika.

Uit Zuid-Afrika staat o.a. Venus versus Modernity op de podia, een confronterende theatervoorstelling gebaseerd op het pijnlijke verhaal van Sarah Baartman en de exploitatie van het Zwarte vrouwenlichaam.

De award winning Bongeziwe Mabandla is een Afro-Folk zanger en gitarist met wereldwijd meer dan 111.000 maandelijkse luisteraars op Spotify. Hij brengt een unieke klank waarbij hij Xhosa teksten samenbrengt met traditionele muziek en folk.

De dansvoorstelling Boom zonder Wortels is de persoonlijke zoektocht van artist in residence Henry O’Tawiah naar zijn roots, afkomst en identiteit en naar zijn eigen waarheid, verhaal en innerlijke kracht.

Yuropa is een dansvoorstelling over migratie waarin choreograaf Qudus Onikeku de bizarre en realistische reis van drie jonge Nigerianen naar Europa toont. De reizigers leggen een ongemakkelijke waarheid bloot, waarin we geconfronteerd worden met onze eigen, ware of onware, beeldvorming over migratie.

Voor het volledige programma kunt u terecht op de website www.afrovibes.nl.