Lezing

WOORD EN BEELD: BREYTEN BREYTENBACH

20 september 2018

Woord en beeld: Breyten Breytenbach’s leven en kunst

Een belangrijk kunstwerk van Breyten Breytenbach, Bookcloth / Lappesait, zal binnenkort onder de hamer vallen van kunstveilers, Strauss & Co in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het werk bestaat uit tien lange panelen met afbeeldingen en woorden / gedichten die oorspronkelijk zijn gemaakt voor zijn retrospectieve tentoonstelling in het Frans Hals Museum in Haarlem. Het biedt de mogelijkheid om na te denken over de kunst van Breytenbach, beter bekend om zijn gedichten, maar minder bekend in Zuid-Afrika vanwege zijn kunstwerken. (Hij exposeert regelmatig in de Espach Gallery in Amsterdam). Beeld en tekst zijn onafscheidelijk en de lezing door Wilhelm van Rensburg, senior kunstkenner, laat zien hoe het elkaar aanvult en complimenteert. Het gaat ook over hoe zijn leven, en vooral zijn politieke betrokkenheid bij de anti-apartheidsstrijd, een impact had op zijn kunst.

Wilhelm van Rensburg is een productieve voorstander van kunst over een breed spectrum van kanalen. Na het afronden van zijn Bachelor of Arts aan de Universiteit van Johannesburg in 1981 begon Wilhelm les te geven op de middelbare school en studeerde hij later af aan universitaire lezingen. Hij was van 1996 tot 2009 universitair hoofddocent bij de afdeling Curriculum en Instructie aan de Universiteit van Johannesburg, en is sinds 2010 parttime docent aan de faculteit voor Art Design & Architecture aan dezelfde instelling. Wilhelm besloot al vroeg om zijn carrièrepad in het onderwijs aan te vullen met verschillende activiteiten die verband houden met de verspreiding en het begrip van kunst. Sinds hij in 1984 aan de Universiteit van Johannesburg een graad op Honours-niveau in de kunstgeschiedenis behaalde, heeft hij aanvullende Honours- en Master-level-graden behaald in onderwijs en kunstgeschiedenis van de twee grootste universiteiten van Johannesburg.

Wilhelm’s buitenschoolse belangstelling voor kunst manifesteerde zich aanvankelijk schriftelijk. Hij was de belangrijkste kunstcriticus voor de Beeldkrant van 1993 tot 2003. Daarna ging hij over tot freelance curatorschap, en voerde hij grote onderzoekstentoonstellingen op voor Irma Stern (2003), Judith Mason (2009) en JH Pierneef (2015), allemaal bij Standard Bank Gallery, met verdere tentoonstellingen vanwege Christo Coetzee (2018). In 2016 was hij curator van het educatieve programma voor de tentoonstelling ‘Henri Matisse: Rhythm and Meaning’, ook bij Standard Bank Gallery. Wilhelm is ook betrokken geweest bij commerciële transacties. Hij was co-directeur van Gallery Art on Paper, Johannesburg, van 2006 tot 2016. De galerie stond bekend om zijn onafhankelijk en historisch programma. Wilhelm voltooid momenteel een biografie van Walter Battiss.

Wilhelm van Rensburg trad in 2016 in dienst bij Strauss & Co als kunstspecialist. Hij werkt vanuit het kantoor in Johannesburg. Wilhelm is bevoegd om vragen te beantwoorden met betrekking tot schilderijen, aquarellen, tekeningen, prenten, beeldhouwkunst en nieuwe media namens Strauss & Co.

a a