Theater

KROTOA – EVA VAN DE KAAP

18 november 2018

Volksoperahuis muziektheater & Artscape Theatre Centre Kaapstad presenteren de muziektheatervoorstelling:
‘Krotoa: Eva van de Kaap’

Met Zuid-Afrika heeft Nederland een speciale band. Komt dit door de van oorsprong Nederlandse boeren die als immigranten het land koloniseerden? Het Afrikaans dat voor meer dan 90 procent met onze taal overeenkomt? Komt het door ons geloof in Mandela en de strijd tegen apartheid? Of ligt het zaad van deze band in de historische ontmoeting van Jan van Riebeeck met een jong Khoe meisje, één van de oorspronkelijke bewoners van de Kaap? Meer dan tweehonderd aantekeningen over haar in van Riebeecks VOC journaals vormen de basis van deze muziektheatervoorstelling.

Zuid-Afrika 2018. Een Nederlandse acteur en een Zuid-Afrikaanse actrice ontmoeten elkaar op de filmset van Krotoa: Eva van de Kaap. Hij speelt Van Riebeeck, de VOC-koopman die in 1652 de kolonie op de Kaap stichtte. Zij speelt Krotoa, het Khoe meisje dat al heel jong in zijn huishouden terechtkwam en tolk werd tussen de Nederlanders en haar eigen volk. Krotoa was de eerste Khoe vrouw die gedoopt werd en officieel trouwde met een Europeaan. Zij kwam niet ongehavend uit de strijd tussen twee culturen. Op de filmset gaan de acteurs niet alleen in hun historische rol, maar ook met elkaar de confrontatie aan.

Het Volksoperahuis maakt samen met een schrijver, regisseur, muzikant en actrice uit Zuid-Afrika het verhaal af dat drieënhalve eeuw geleden begonnen is.

De muziektheatervoorstelling Krotoa: Eva van de Kaap is een regelrechte fusion: een meertalig, van perspectief wisselend, intercultureel en muzikaal eerbetoon aan een gedeelde geschiedenis. Westerse harmonieën en akkoordenreeksen ontmoeten Afrikaanse ritmes.

Talen: Engels, Afrikaans, Nederlands en Khoekhoe
Met Nederlandse (deel) vertalingen

“Zij wil vrijer als een arend zweef, zij is een kind dat graag wil overleef”

De inleiding zal gegeven worden door dr. M.C. Margriet van der Waal. Universitair docent Euroculture/Bz hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis.

 

Credits
tekst: Sylvia Vollenhoven | regie: Basil Appollis | spel: Kees Scholten en Bianca Flanders | muziek: Frazer Barry, Jef Hofmeister | licht: Gé Wegman | decor: Robert van der Hoop, Bas Peeters | Techniek: Robbert de Jongh, Sanderijn Wagenvoorde, Koert Tomasini | productie: Djoere de Jong – ProductieCollectief | zakelijke leiding: Annet Huizing | publiciteit: Nora Hulsink | artwork: Bureau Merkwaardig | beeld: Thenjiwe Niki Nkosi

Volksoperahuis
Het Volksoperahuis bestaat uit liedschrijver/componist/muzikant Jef Hofmeister en acteur/regisseur/zanger Kees Scholten. Al meer dan 28 jaar maken zij muziektheatervoorstellingen waarin het verhaal van individuen metafoor is voor hedendaagse kwesties. Het Volksoperahuis werkt aan een cyclus van voorstellingen over hoe ons koloniale verleden het heden nog steeds beïnvloedt. Eerder onderzochten ze de band met Curaçao, Indonesië en Suriname. Hierbij werd samengewerkt met verschillende makers uit de theater- en muziekwereld, zoals zangeres Izaline Calister, Jörgen Raymann en wajangpoppenspeler Rop Severien.

Zuid-Afrikaanse makers
Het Volksoperahuis is trots op het internationale team dat in nauwe samenwerking met Artscape Theatre Centre en na een aantal inspirerende ontmoetingen bijeen is gebracht. Graag stellen we de vier makers en vertolkers uit Zuid-Afrika aan u voor:

Script:
Sylvia Vollenhoven (Kaapstad)
Journaliste, filmmaakster, toneelschrijfster en auteur (o.a. The Keeper of the Kumm)

Regie:
Basil Appollis (Kaapstad)
Gerenommeerd theater-, tv- en filmregisseur en auteur

Spel:
Bianca Flanders (Kaapstad)
Actrice, studeerde Theater & Performance aan de Universiteit van Kaapstad

Muziek:
Frazer Barry (Kleinmond)
“Die Rymklets Troebadoer”, producer, zanger, songwriter en componist

a a