Daniella Mooney

Daniella Mooney werd geboren in Mbombela (voorheen Nelspruit) in Mpumalanga, Zuid-Afrika in 1986 en afgestudeerd met een bachelor in Fine Art aan de Michaelis School of Fine Art van de Universiteit van Kaapstad in 2009 (waarvoor zij de klassenmedaille ontving voor studiowork). Ze heeft twee solotentoonstellingen gehouden in Whatiftheworld in Kaapstad, Maybe Your Magic is Working (2011) en Golden Age Rising (2014) en heeft deelgenomen aan tal van groepsshows op Southern Guild, Smac Gallery, SMITH en de Nirox Sculpture Winter Fair, onder anderen.
Ze is geprezen als een van de “Bright Young Things” van Zuid-Afrika door Art South Afrika, en werd geselecteerd als onderdeel van de Young African Artists van het tijdschrift Wanted showcase op de FNB Joburg Art Fair in 2012. Daniella’s werk is te vinden in de permanente collecties van het 21C Museum in Louisville, Kentucky, Ellerman House, Spier en het Zeitz Museum voor Hedendaagse Kunst Afrika (MOCAA). Zij is momenteel gevestigd in Berlijn, Duitsland.
Daniella Mooney is een kunstenaar die op meerdere media werkt, waaronder schilderen, sculptuur en installatie. Het proces van het vormen van haar materialen tot sculpturen dient als vormingsmiddel haar subjectieve begrip van in de wereld te zijn; de twee zijn intrinsiek verbonden.
Door haar werk houdt Mooney zich bezig met haar reacties op beleefde ervaringen, interacties en gebeurtenissen, kijkend hoe haar interpretaties hiervan vooraf zijn bepaald door opgelegde geloofsystemen, mythische archetypen en persoonlijke geschiedenissen. Proberen om vermijd deze beperkingen, ze wordt gedreven om intuïtief een ongrijpbaar onbekend doel na te streven door haar poëtische verbindingen tussen de natuur, psychologische perceptie en de metafysisch.
Variërend van delicate kleinere werken tot grootschalige sculptuur en installatie, Mooney’s zorgvuldig vervaardigde werken worden nooit overweldigd door de scherpzinnige observaties die zij kanaliseren. Ze is toegewijd aan de uitbreiding en beheersing van haar ambacht, en heeft een diep respect en eerbied voor de gereedschappen en materialen die worden gebruikt om te vormen haar werk, actief bezig met de geschiedenis van deze objecten.

a a