Kees Muizelaar

Er worden elke dag foto’s gemaakt door passanten die zoiets nog nooit hebben gezien. Café De Veehandel, in het niemandsland tussen Scherpenzeel en Spanga, is een plaatje van verval.

Al ruim tien jaar is Kees (1983) actief als freelance fotograaf. Met oog voor detail, een scherpe blik en rijke ervaring weet hij al heel wat beelden vast te leggen. Van alledaags tot bijzonder, van zakelijk tot heel persoonlijk. In 2011 behaalt hij zijn diploma aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waarbij de focus ligt op documentairefotografie. Kees onderzoekt met zijn camera dat wat er al is, maar waar de meeste mensen naar vergeten te kijken. Met zijn kenmerkend melancholische, bijna poëtische beelden, schiet hij portretten met respect voor het onderwerp. NRC Next weet het talent van Kees te waarderen, op de middenpagina publiceerde de krant zijn portret van de Nederlandse albino Geoffrey. Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar in Leeuwarden exposeerde eerder zijn serie Himmelum, over de leeg loop van het Friese platteland.

 

Café De Veehandel In de gemeente Weststellingwerf, provincie Friesland op de grens van Spanga en Scherpenzeel staat het Café De Veehandel. Een bijzondere verschijning in het landschap. Een plek waar de tijd heeft stil gestaan. Vergeeld behang, versleten vloerbedekking, oude gordijnen en een karakteristieke cafélucht, dit alles verteld een bijzonder verhaal. Het was ooit een ontmoetingsplek waar veel mensen kwamen, helaas is dat verleden tijd. Nu is het stil in het café, met zo nu en dan een verdwaalde toerist die vraagt: “bent u open?”. Eigenaresse Zus Huizinga ziet dat de tijden veranderen, veel oude cafés verdwijnen. De gemeenschap vergrijsd en de jeugd blijft weg. Hoe de toekomst eruit gaat zien weet niemand, maar een ding weet ik wel, dit zijn de plekken die we niet mogen vergeten. Daarom dat ik deze unieke plek ben gaan vastleggen. Voordat het te laat is…

a a