Morné Visagie

Die eiland het my tong geskeur. Waar lê die taal vir soveel blou? Hier is net vlakwater se kleur. Dit is ons pa’s wat ons hier hou.

Morné Visagie (1989) is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar, graficus en curator die in Kaapstad woont en werkt. Hij wordt voornamelijk vertegenwoordigd door What If The World Gallery (Kaapstad). Visagie studeerde in 2011 af aan de Michaelis School of Fine Art (UCT). Visagie volgde een opleiding tot professionele graficus bij Warren Editions, een studio voor beeldende kunst in Kaapstad. Hij is ook de curator van een op commissie gebaseerde projectgalerie, Open 24 HRS. In 2018 begon Visagie zijn Masters in Fine Art aan de Michaelis School of Fine Art. Hij heeft verschillende solotexposities gehad, waarvan de meest recente, getiteld “Fountain”, werd gehouden bij Smith Gallery, Kaapstad.

“DIE BLOUE WIS” bij Nuweland is een expositie van geselecteerde werken van de laatste acht jaar. Opgroeiend op Robbeneiland werd de Atlantische Oceaan die Visagie scheidde van het vasteland een terugkerende metafoor in zijn verbeelding, en de afgelopen acht jaar was de kleur blauw het belangrijkste medium in zijn werk; een persoonlijk symbool van dood, verlies, nostalgie, geheugen, religie, seksualiteit, verbanning en afstand.

Met zijn huidige werk onderzoekt hij de geschiedenis van Robbeneiland als een plaats van ontwrichting en verlies voor degenen die zijn gediscrimineerd (verbannen en gevangengezet daar), en de zee, in dit geval de Atlantische Oceaan, als een overgangsruimte tussen leven en dood.

a a