Nabeeha Mohamed

Nabeeha Mohamed, Kaapstad, Zuid-Afrika, studeerde aan de Michaelis School of  Fine Art aan de Universiteit van Kaapstad en afgestudeerd, gespecialiseerd in schilderen, in 2011.

De onderwerpen van de grillige schilderijen van Mohamed zijn allemaal afgeleid van haar dagelijks leven – vazen ​​met bloemen in het huis van haar ouders, de asbak en sigaretten van haar partner, portretten van haarzelf en haar vrienden – maar gecombineerd met haar verzadigd en vaak schokkend gebruik van kleur worden deze onderwerpen enigszins vreemd en buitenaards.

Opgegroeid als een van de weinige vrouwen in kleur op een overwegend blanke meisjesschool in Zuid-Afrika na de Apartheid, heerst een gevoel van zoeken in Mohameds schilderijen – het opzoek zijn naar en plaatsen van haar identiteit die volgens Mohamed in haar jeugd werd verstild in een poging om zich te assimileren met de witte cultuur en maatschappij. Ze viert nu deze aspecten van haar identiteit in haar schilderijen – kleur, vrijmoedigheid en vreemdheid staan ​​centraal. Maar bij nader inzien is dat vaak het geval een vleugje melancholie of dreiging – bloemen verwelken, objecten werpen onheilspellend blauw uit schaduwen en dieren worden getoond met hun tanden. Haar zelfportretten waarin zij haar ogen bijvoorbeeld vervangt door amandelen zijn een kritiek op het fetisjisme van gekleurde vrouwen door voedsel gerelateerde analogieën te gebruiken om hun kenmerken te beschrijven.

a a