Nelson Mandela Lezing

Internationaal Theater Amsterdam

ZAM is er trots op de spreker voor de 2e Nelson Mandela-lezing te kunnen aankondigen: Nigeriaanse schrijver, satiricus en advocaat Elnathan John (1982). Als een opmerkelijke en dynamische stem is John een auteur die meerdere prijzen heeft gewonnen. Zijn essays en blogs worden onder andere gepubliceerd door The Guardian, Sunday Trust, Le Monde Diplomatique, The Economist, ZAM Magazine en Chimurenga Chronic. Als een onafhankelijke denker en een geestige criticus van machtsmisbruik, onderdrukking en zelfverheerlijking, wordt John gevreesd voor zijn scherpte en bewonderd voor zijn moed en uitstekend schrijven.

Zijn eerste roman, Born on a Tuesday, werd in 2015 gepubliceerd door Cassava Republic en vertaald in het Duits en Frans, dit jaar gevolgd door Be (coming) Nigerian en, zeer recent, zijn eerste stripboek in samenwerking met Alaba Onajin: On Ajayi Crowther Street. In 2019 was John ook rechter van de Man Booker International Prize for Literature.

De Nelson Mandela-lezing is een ZAM-initiatief. Patrons Femke Halsema (majoor van Amsterdam), Conny Braam (schrijver, voormalig president van de Nederlandse Anti Apartheid Beweging), Adriaan van Dis (schrijver), Hennah Draaibaar (producent), Marjan Goslings (voormalig rechter), Zakes Mda (schrijver, kunstenaar) ), Mpho Tutu (dominee) en Henk Wals (directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). Nelson Mandela Lecture Ambassador: Boris Dittrich (schrijver, senator, mensenrechtenactivist).

Het logo van de lezing is met toestemming van de kunstenaar gebaseerd op Marlene Dumas’ Portrait of a Young Nelson Mandela.

 

Wanneer? 01 maart 2020, 15:30 uur tot 17:00 uur
Locatie? International Theater Amsterdam
Bestel hier kaarten.