On the Mines – David Goldblatt

Tentoonstelling

Dit is voor het eerst in zijn geheel te zien, On the Mines: David Goldblatt is de laatste tentoonstelling die de fotograaf persoonlijk heeft helpen conceptualiseren voor zijn dood in 2018. Goldblatt wordt onthuld als de grote kroniekschrijver en documentairemaker van Zuid-Afrika: de stille waarnemer van hoe het land, de volkeren, de instellingen en het landschap zijn beschreven door politiek en macht.

Deze groep van tachtig foto’s van de goudmijnen en de omliggende gemeenschappen gaat conceptueel in op de cruciale betekenis van mijnbouw als bestuurder van de Zuid-Afrikaanse economie in de jaren zestig en zeventig. Als een scherpzinnige en zorgvuldige waarnemer, zowel principieel als medelevend, streefde Goldblatt ernaar het leven in en rond de mijnen vast te leggen in reeksen van schachtzinken, stoppen en andere primaire activiteiten die plaatsvonden onder de grond, evenals de bijzonderheden van die individuen op de rotswand . Hij nam ook onpartijdig, maar niet kritiekloos, de individuen op in de bedrijfsstratificaties die relaties op de mijnen bepaalden. Zijn lens documenteerde ook het pathos van verlaten mijnen – van een kappersstoel tot het gras dat ontsproot naast een afgedankte stoomtakel en de details van een huis van een general manager in de dagen voor de sloop.

De oudste jongensfoto’s van Goldblatt van mijnhoofddeksels en aanverwante structuren waren een aanwijzing van hoe dit onderwerp een belangrijk thema zou worden in zijn denken en werken. Deze tentoongestelde serie werd voor het eerst gepubliceerd door Struik in 1973 met een veelzeggende tekst van Nadine Gordimer, die Goldblatt opzettelijk had gezocht vanwege haar vergelijkbare ervaring van het opgroeien aan de oostrand van Gauteng, omringd door mijnen. Goldblatt waardeerde Gordimer’s kritische begrip van deze context, inclusief de hegemonie die het leven van mensen vormde.

Deze tentoonstelling in Norval Foundation biedt zijn opmerkelijke foto’s in dialoog met de woorden van Nadine Gordimer, een Nobelprijswinnaar, en zijn levenslange vriend.

 

On the mines – David Goldblatt

Norval Foundation, Kaapstad

Te zien t/m 11 augustus 2019

Samengesteld door Karel Nel

Meer info https://www.norvalfoundation.org/on-the-mines/